Zoekt u eerlijke Italiaanse wijnen en/of koffiemerken die niet verkrijgbaar zijn bij supermarkt of groothandel?

De Italiaanse Wijnboeren en Italiaanse Koffiebranderij

De trotse Italiaanse wijnboeren en ambachtelijke koffiebranderij met wie ik graag samenwerk!

Onze Italiaanse wijnboeren

Azienda Vitivinocola Casalone www.Casalone.com

Ernesto CasaloneDe familie Casalone zijn wijnmakers sinds het jaar 1734 ! De plaats van de wijngaarden is een heuvel genaamd ‘Bricco Santa Maria’ in Lu, een klein dorpje in het Monferrato gebied in de Piemonte.

Het betreft een traditionele familie: ma doet het huishouden, pa en één zoon bewerken het land en maken de wijn, de andere zoon doet de verkoop en de administratie. De tradities die de familie rijk is vind je ook terug in hun manier van wijn maken.

Er geschied nog heel veel met de hand en ook de wijnen worden traditioneel gemaakt. Streven is om heel pure wijnen te maken, waarbij de authentieke druivensmaak altijd moet zijn te proeven. De produktiehoeveelheid is tamelijk beperkt.

Vandaag de dag staat Casalone beschreven in de toonaangevende Gambero Rosso, waar de wijnen zonder meer positief worden beoordeeld. Het assortiment varieert van pure, authentieke witte tot zeer robuuste unieke ‘zelfbedachte’ rode wijnen. Daarnaast verdient de licht mousserende rode dessertwijn van 5,5% zeker ook de aandacht.

Di Camillo Vini www.dicamillovini.it

Giuseppe di CamilloDe familie Di Camillo maakt al klassieke wijnen in de Abruzzen vanaf het jaar 1900. Het bedrijf is destijds opgericht door Peppino Di Camillo.De wijngaarden zijn gelegen op de zonnige heuvels van Poggiofiorito.

Het assortiment en het aantal flessen wijn waren in die tijd, uiteraard, beperkt en de productie was alleen voor een paar trouwe klanten.

De eerste belangrijke ontwikkeling vond plaats in de 30-er jaren. Toen werd de opslag- en bottelcapaciteit vergroot en werden wijngaarden aangekocht die op de beste locaties lagen. Nu kon ook het assortiment worden uitgebreid.

Ondanks de uitbreidingen is het bedrijf altijd in handen gebleven van de familie. In meer dan 100 jaar is het inmiddels de 4e generatie die het gemeenschappelijke doel voortzet om onophoudelijk te werken aan kwaliteit.

Te midden van de wijngaarden bevindt zich het wijnhuis zelf op 265 meter hoogte boven de zeespiegel. De totale oppervlakte is ca. 12 ha inclusief de olijfboomgaarden. Het gebied ligt vlakbij de berg ‘Majella’ behorend tot de Apenijnen en 1 km van de rivier de Moro.

Tegenwoordig worden alle druiven op biologische wijze verbouwd. Zo weet je zeker dat je zuivere wijn drinkt. En geloof me, dat proef je echt!

Bekijk via onderstaande link een bedrijfspresentatie van Di Camillo Vino, met in de hoofdrol Paulo di Camillo, de huidige eigenaar.

bedrijfspresentatie_Di_Camillo_Vini

Azienda Agricola Begali www.BegaliWine.it

Familie Begali

Het landgoed van Begali bevindt zich in het schitterende Valpolicella gebied, tussen Pedemonte en de heuvels of Castelrotto. De wijngaarden zijn ca. 6 ha groot en verspreid over de heuvels in en rond het gehucht Cengia.

De aroma’s en smaakcomponenten zijn mede te danken aan dit vruchtbare gebied. Een andere belangrijke bijdrage aan de hoge kwaliteit is te danken aan de hartstochtelijke inzet van de hele familie Begali.

Het plukken en selecteren gebeurd allemaal met de hand. Het doel van Begali is om de beste wijnen uit het gebied te maken. Dit heeft geresulteerd in vele goede beoordelingen in de Gambero Rosso en diverse onderscheidingen voor o.a. de beste Recioto uit Italië.

Wie deze collectie van onderscheidingen, maar eventueel ook de wijngaarden, met eigen ogen wil zien is van harte welkom bij de familie Begali.

Salvadori www.salvadoriwine.com

Familie Salvadori

Dit bedrijf is gevestigd in Vinci, in het hart van Toscane en wordt gerund door de familie Salvadori. Momenteel voert alweer de derde generatie de scepter.

Naast de productie van eigen wijnen is dit bedrijf met name actief om wijnen van kleine wijnboeren te bottelen en te vermarkten.

Veel kleine wijnboeren zijn te klein om geld te investeren in bijvoorbeeld bottel- en etiketteermachines en/of tijd te investeren in verkoop. Deze traditionele bedrijfjes willen zich bewust alleen bezighouden met de wijnbouw zelf.

Doordat Villa Silvia wel mogelijkheden heeft voor bottelen, etiketteren etc. kunt u toch kennis maken met de fantastische wijnen van deze ambachtelijke wijnmakers in hart en nieren.

De wijnen die door Villa Silvia worden aangeboden zijn o.a. de welbekende Toscaanse DOCG wijnen Vernaccia di San Gimignano en Chianti Classico, maar ook een klassieker als de Orvieto Classico uit Umbrië.

La Riva dei Frati www.rivadeifrati.it

La Riva dei FratiFamiliebedrijf van de familie Adami. Eigenaren bezitten zelf de Prosecco wijngaarden. Kwaliteit dus 100% in eigen hand. Een goed gemaakte prosecco heeft een goede balans tussen zoet, zuur en bitter, in combinatie met een fijne pareling voor een prettige mondgevoel.

Daarnaast bezitten ze ook grond in het Cartizze gebied. Hier komen de meest bijzondere prosecco’s vandaan. Deze kunnen wedijveren met de mooiere champagnes, maar dan wel veel prettiger geprijsd!

Botrugno www.botrugnovini.it

Sergio BotrugnoSergio Botrugno heeft het bedrijf in Brindise overgenomen van zijn vader. De wijngaarden liggen vlak aan zee.

Veel wijnen uit de Salento zijn vrij log en zeer alcoholrijk. Dit geldt zeker niet voor de wijnen van Botrugno. Door de zeewind worden de wijngaarden namelijk voldoende gekoeld zo dat de druiven niet te snel rijpen. Zo krijgen ze een mooi vol, maar toch elegant karakter.

Sergio werkt met autochtone druivensoorten zoals de Malvasia Nera, Negroamaro en Ottavianello.

Omschrijving van de volgende wijnboeren volgt binnenkort…:

Guido Porro www.guidoporro.com

Guido Porro - Barolo, Dolcetto d'Alba en PaesanIn Serralunga d’Alba, in het Barologebied vind je de wijngaarden van Guido Porro. Deze die gesitueerd zijn op Zuid-West en Zuid-Oost hellingen.

Wijngaarden met namen als ‚Lazairasco’, ‘Santa Caterina’ en ‘I Pari’. Guido Porro’s wijngaarden bieden de ideale omstandigheden voor de Nebbiolo-, Dolcetto- en Barberadruiven.

Guido is een heel bescheiden man, maar weet constant een indrukwekkend hoge kwaliteit te realiseren. Overal worden zijn wijnen zeer positief beoordeeld.

Dat is prachtig, maar het zou nog mooier zijn als u deze wijnen zelf eens zou kunnen beoordelen. Overigens bent u zeer welkom bij Guido Porro en zijn familie in hun agriturismo, waar je kunt overnachten tussen de wijngaarden…

Forteto della Luja www.fortetodellaluja.it

Forteto della Luja - Moscato d'Asti

Forteto della Luja is een klein bedrijf van de familie Scaglione dat al bestaat sinds 1826. Het is gelegen in een klein gehucht met enkele honderden inwoners genaamd Loazzolo, in een bergachtige omgeving in het Zuiden van Piemonte.

Het bijzondere microklimaat en het kalkachtige terrein zijn anders dan van de meeste andere producenten van Moscato. Dit Moscato district is het kleinste met zijn totale oppervlakte van 6 ha en 10 wijnboeren.

Liefde en respect voor de natuur loopt als een groene draad door de filosofie van deze sympathieke wijnmakers.

Koffiebranderij

Torrefazione Caffé New York www.caffenewyork.it

Caffe New York autozie Caffe New York – Koffiebranderij uit Toscane